Belépés
taltos1.blog.xfree.hu
Bármit tesznek ellenem, az a javamra fordul! Tatiosz: Ne kívánd mások balsorsát, mert a sors közös, és a jövő előre nem látható. Ossian: A ritka tisztes... Gábor Gabriella Táltos
1940.08.08
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Mennyei minyon – liszt nélkül
  2015-02-24 19:25:37, kedd
 
   
  Mennyei minyon - liszt nélkül

Lehet-e a minyon mennyei? De még mennyire! Igaz, hogy különös sors jutott neki a hazai édességek között. Talán épp ezért éreztem úgy, hogy végre ideje otthon is feléleszteni ezt a különlegesen finom, sokféleképp variálható, igazi ínyencfalatot.

Az eredetileg francia eredetű apró finomságot nálunk az a Kugler Henrik cukrászmester honosította meg, aki valósággal megreformálta a 19. század második felének pesti cukrászdai kínálatát. Elsőként készítette és árusította világszínvonalon nem csupán a sokáig kuglerként emlegetett desszertet, de aprósüteményeket, bonbonokat és mindenféle csodás ínyencséget is. Ő reagált elsőként arra a jogos igényre is, hogy a cukrásztermékek praktikus papírcsomagolásban könnyedén hazavihetők legyenek, ha valaki épp nem helyben fogyasztaná. Persze nem csupán a papírtálcák, de a rajtuk elhelyezett igényes sütemények iránt is mind nagyobb lett az érdeklődés a város határain túl is.





A minyon annyit jelent: kis édes - a jellegzetes kis papír is hozzátartozik

A kis édes sütemény, a petit four - merthogy ez a nálunk elterjedt minyon mintája, ma is népszerű világszerte. Jellegzetessége, hogy nagyon finom, nagyon apró, és rendszerint valamiféle díszítést is magáénak tudhat. Jóllehet a minyon, amire generációk emlékeznek, idehaza az 1990-es éveket megelőző évtizedekben az egyik leghétköznapibb cukrászdai klasszikus volt - mérsékelten fantáziadús és ehhez mérten mérsékelten igényes összetevőkkel.

Mostanában - bár megtalálhatók a cukormázas variációk is - mintha mind több helyen igyekeznének újrafogalmazni vagy új megközelítéssel készíteni a szó eredeti értelmében vett édes kis süteményt. Erre persze nem csak jóféle cukrászműhelyekben nyílhat lehetőség, de odahaza sem lehetetlen. Kis odafigyelés, némi fantázia, no meg jó receptek kellenek csupán hozzá. Sokan el sem tudják képzelni, hogy a minyon milyen sokféle módon készülhet, és nem is kell feltétlenül nehéz vajkrémmel tölteni!





A minyon krémek mellett vagy helyett lekvárral is tölthető

A liszt nélkül készülő sütemények széles táboráról is sokan úgy vélik, ez valami újfajta hóbort, holott erről szó sincs! A lisztet különféle olajos magvakkal - jórészt dióval, mogyoróval vagy épp mandulával - helyettesítő sütemények kifejezetten divatosnak számítottak már a 19. század második felének, a 20. század korai évtizedeinek hazai polgári konyháiban is. Az úgynevezett ,,boldog békeidők" konyhai remekei voltak a könnyű, különlegesen ízletes sütemények. Jelentős részük még az ,,Oetker", ahogy akkoriban a sütőport emlegették elterjedését megelőző időkből származó recept szerint készült. A kevert, és jelen esetben liszt nélküli sütemények lazítását a kemény habbá vert tojásfehérje szolgálta.





A tésztába liszt helyett dió és mogyoró került

Az egészségre tudatos figyelmet fordítók közül mind többen térnek vissza ismét a természetes anyagokból, lisztlazítók nélküli, sőt akár lisztérzékenység okán is a régi hagyományokhoz, talán nem is tudatosan, de mindenképp kreatívan. És hát nem épp az a hagyományok továbbélésének záloga, ha folyamatosan megújítja őket az ember? Miért ne lehetne a régi, remek fogásokat újraértelmezni? Az utóbbi időben mind gyakrabban kerülnek kezembe régi szakácskönyvek, s egyre nagyobb lelkesedéssel keltek életre belőlük - némi módosítással - újabb és újabb kiváló recepteket.





A különösen puha és szaftos tészta négyzetekre is vágható, kis kerek lapokká is szaggatható

Ez a talán túlzás nélkül mennyei jelzővel ellátott minyon is közéjük tartozik. Liszt helyett dió és mogyoró van benne. Különlegesen szaftos és könnyű a tésztája. Rendkívül csekély mennyiségben került bele cukor, de a valódi csokoládé-bevonatnak köszönhetően mégis tökéletes falatnyi finomság. A régi időket idézőn fűszerként jó minőségű őrölt kávét adagoltam hozzá, amelynek ízei a legkevésbé sem lesznek tolakodók a kész süteményben, mégis egészen különleges aromával gazdagítják. A töltelék pedig vajkrém helyett saját készítésű pikáns sárgabaracklekvár.

Az az igazság, hogy mikor megkóstoltam, magam lepődtem meg a legjobban, mennyire ellenállhatatlan és tökéletesen harmonikus az ízvilága - gyorsan el is fogyott a desszertes tányérról!

Mennyei minyon - liszt nélkül, dióval és mogyoróval





Dió-mogyoró minyon házi sárgabaracklekvárral - régi ízek újra hangolva

Hozzávalók 18 db 3 cm átmérőjű minyonhoz:
4 db közepes méretű tojás szétválasztva
8 dkg porcukor
1 csipet só
10 dkg puha jó minőségű vaj
15 dkg őrölt dió
5 dkg őrölt, pirított mogyoró
1 evőkanál kukoricakeményítő
1 evőkanál őrölt, aromás kávé (nem azonnal oldódó!)
2 evőkanál hideg víz
A töltelékhez:
2-3 evőkanál házi pikáns sárgabaracklekvár
A bevonathoz:
10 dkg jó minőségű csokoládé
2 dkg vaj
A díszítéshez:
18 db ezüstszínű grillázs (elhagyható vagy tetszés szerint helyettesíthető dióval, mogyoróval stb.)

Elkészítés: A sütőt 170 fokra előmelegítettem. Egy 33 X 25 cm-es tepsit sütőpapírral borítottam.
A 4 db tojásfehérjét kemény habbá vertem, félretettem. A porcukrot a tojások sárgájával fehéredésig habosítottam, majd fokozatosan hozzáadtam a vajat. Az egészet könnyű krémmé kevertem. Folyamatos keverés mellett előbb a diót, majd a mogyorót, aztán a kávéport, a keményítőt, a csipet sót és a vizet kanalaztam a masszához. Mikor minden jól elkeveredett, hablapáttal beleforgattam a kemény fehérjehabot. Az egészet elsimítottam az előkészített tepsiben, és 20-20 perc alatt megsütöttem. Akkor van kész, ha a teteje filmszerű, a közepe pedig megszilárdult - tűpróbával érdemes ellenőrizni. Túlsütni sem szabad.
A lágy tésztát óvatosan rácsra emeltem, hűlni hagytam. Mikor teljesen kihűlt, kis kerek kiszúróformával 36 kis kerek lapot szúrtam ki a cca. 1 cm magasra nőtt tésztából. 1-1 db-ot mokkáskanálnyi sárgabaracklekvárral egymáshoz illesztettem.
A csokoládét vízfürdő felett felolvasztottam, hozzákevertem a vajat, majd minden kis minyont bevontam a csokoládéval. A tetejére került nagyjából 1 teáskanálnyi csokoládé, majd kenőkéssel szépen elsimítottam, hogy az oldalára is jusson.





A minyonok cukormáz helyett csokoládéval is boríthatók

Mindegyik tetejére biggyesztettem 1-1 ezüstdrazsét, és hagytam megszilárdulni. Ezt követően hűtőszekrénybe tettem. Legalább 2-3 órát jó, ha áll, de ha nincs türelmünk kivárni, a csokoládé megszilárdulását követően azonnal is fogyasztható. Különleges puha, szaftos, és mennyeien finom sütemény.





Mennyei minyon - a díszítés a tányért is megilleti

Nem tudom, hogy dédanyáink korában a liszt nélküli sütemények vajon hasonlóan ízletesek lehettek-e, de számomra ez a kissé megreformált recept valósággal felelevenítette az oly sokat emlegetett régi finomságok hangulatát - no jó, azért a sparherd meg a lisztezett vajazott bádogtepsi nem hiányzik hozzá, és remekül tálalható új felfogásban is!

Habliliom

Forrás: Mindmegette.hu -- Habliliom Könnyed Konyhája
 
 
0 komment , kategória:  Receptek, írások - vegyes  
Címkék: világszínvonalon, megszilárdulását, lisztérzékenység, ellenállhatatlan, aprósüteményeket, kiszúróformával, cukrásztermékek, megközelítéssel, leghétköznapibb, jellegzetessége, helyettesíthető, előmelegítettem, felolvasztottam, felelevenítette, újraértelmezni, szakácskönyvek, biggyesztettem, továbbélésének, hagyományokhoz, mokkáskanálnyi, hűtőszekrénybe, újrafogalmazni, megszilárdulni, megszilárdult, megreformálta, hozzákevertem, megtalálhatók, cukrászmester, beleforgattam, tojásfehérjét, szétválasztva, hozzátartozik, ínyencfalatot, lelkesedéssel, összetevőkkel, fehérjehabot, minyon mennyei, hazai édességek, különlegesen finom, eredetileg francia, sokáig kuglerként, jogos igényre, cukrásztermékek praktikus, rajtuk elhelyezett, város határain, minyon annyit, petit four, nálunk elterjedt, 1990-es éveket, egyik leghétköznapibb, cukormázas variációk, minyon milyen, Kugler Henrik, Habliliom Könnyed Konyhája,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
A tömeg, a Mester, a módszer, ...  Miért kiabálunk amikor dühösek...  Szívem tiéd  Png telefon  Facebookon kaptam  Png fotel  Rátalálsz  Az engedelmesség miért nem vál...  Szívem tiéd  Julian Brass gondolata  Albert Einsteinről  Az igazi szeretetért rendszeri...  Szabolcska Mihály – Ákác...  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Kövesd a cowboyt!  Akarat  Alázat  Png virág  Facebookon kaptam  Garai Gábor - Takarítás  Sokan azt tartják  Fehér virág  Akarat  Szép álmokat!  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Gyökössy Endre - Virágok virág...  Jó éjszakát  Png csokor  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Tanuld meg ezt a versemet  s immár én is felragyogva, ért...  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Áprily Lajos - Gyümölcsoltó  Hazára minden embernek szükség...  Facebookon kaptam  Leonardo da Vinci gondolata  Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam  Kövesd a cowboyt!  Facebookon kaptam  69 éve hunyt el Albert Einstei...  Akik bántanak téged  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Idő  Erdőn  Facebookon kaptam  Zsolnay Vilmos világhírű kera...  Facebookon kaptam  George Gordon Lord Byron: Inez...  Alázat  Szép álmokat!  Ágai Ágnes – Csendélet  Facebookon kaptam  Hiányzik  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Png rózsa csokor  Garai Gábor - Takarítás  Facebookon kaptam  Régi emberek, akikre máig büsz...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Nem számIt  Paul David Tripp Április 21  Kiss Éva - Amerre a ház lelke ...  Szép álmokat!  George Byron - Ahogy itt jár -...  Garai Gábor - Takarítás  Alázat  képre írva  Varga János Veniam - Fontos sz...  210 éve született a SZÓZAT meg...  Régi emberek, akikre máig büsz...  Zilahy Lajos gondolata  A másik dolog,  Örülök, hogy látlak!  Radikális szeretet  A kételkedés kezelése  Mindig jusson idő nevetni  Facebookon kaptam  Jó reggelt, jó napot mindenkin...  Nem tudhatod  Hogy lehet megtartani  Sokan azt tartják  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A sors  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Julian Brass gondolata  A sors  képre írva  Facebookon kaptam  A kételkedés kezelése  Facebookon kaptam 
Bejegyzés Címkék
minyon mennyei, hazai édességek, különlegesen finom, eredetileg francia, sokáig kuglerként, jogos igényre, cukrásztermékek praktikus, rajtuk elhelyezett, város határain, minyon annyit, petit four, nálunk elterjedt, 1990-es éveket, egyik leghétköznapibb, cukormázas variációk, minyon milyen, minyon krémek, liszt nélkül, lisztet különféle, úgynevezett &#8222, sütőport emlegették, kemény habbá, tésztába liszt, egészségre tudatos, természetes anyagokból, régi hagyományokhoz, utóbbi időben, különösen puha, talán túlzás, régi időket, kész süteményben, töltelék pedig, ízvilága &#8211, desszertes tányérról, tojások sárgájával, egészet könnyű, vizet kanalaztam, kemény fehérjehabot, egészet elsimítottam, előkészített tepsiben, teteje filmszerű, közepe pedig, lágy tésztát, csokoládét vízfürdő, tetejére került, minyonok cukormáz, csokoládé megszilárdulását, liszt nélküli, kissé megreformált, lisztezett vajazott, világszínvonalon, megszilárdulását, lisztérzékenység, ellenállhatatlan, aprósüteményeket, kiszúróformával, cukrásztermékek, megközelítéssel, leghétköznapibb, jellegzetessége, helyettesíthető, előmelegítettem, felolvasztottam, felelevenítette, újraértelmezni, szakácskönyvek, biggyesztettem, továbbélésének, hagyományokhoz, mokkáskanálnyi, hűtőszekrénybe, újrafogalmazni, megszilárdulni, megszilárdult, megreformálta, hozzákevertem, megtalálhatók, cukrászmester, beleforgattam, tojásfehérjét, szétválasztva, hozzátartozik, ínyencfalatot, lelkesedéssel, összetevőkkel, fehérjehabot, módosítással, feléleszteni, elsimítottam, évtizedeinek, megkóstoltam, előkészített, csokoládéval, mennyiségben, köszönhetően, megreformált, habosítottam, különlegesen, elkeveredett, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 32631 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 2611
  • e Hét: 17483
  • e Hónap: 31388
  • e Év: 161095
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.